Seksuaalsus ja puhtus

30. jaanuar 2021 Kategooria: Kristlase elu

Õpin ülikoolis. Mul on mitu sõpra kes siiralt otsivad Jumalat ja tõde. Mitu neist isegi on tunnistanud, et nad teavad, et Jeesus on tõde. Suutmatus loobuda abieluvälisest seksist hoiab neid aga tagasi usule pühendumast ja tões elamast. Kui mõni neist ongi otsustanud mingi hetk Jumala teedel käia, siis on just suhted ja seks olnud selleks kiusatuseks, mis nad jälle Jumalast kaugendavad. See on muidugi privileeg, kui nad minuga julgevad neist asjust üldse rääkida ja küsimusi küsida, aga ma ei ole alati päris kindel mida neile nende asjade ja sellistlaadi "sõltuvuse" kohta öelda, sest ma ise pole seksuaalvahekorras olnud ja hoian seda abielu jaoks. Lisaks napib mul naisena praktilisi teadmisi ja nõuandeid selle kohta, kuidas noored mehed saaks oma tunge talitseda. Ma ei ole abielus olnud ja ei oska neile kirjeldada, kui laastavalt võivad abielueelsed seksuaalvahekorrad abielule mõjuda. Mina ise olen enda jaoks väga selgeks mõelnud selle, miks hoiduda abieluvälisest seksist ja need sõbrad saavad aru ja arvavad, et teen väga targasti. Sellegipoolest ei suuda nad oma eluviisidest loobuda, olgugi, et unistavad isegi perekonnast ja õnnelikust abielust. Soovin, et mul oleks rohkem teadmisi sellest, kuidas sellistele sõpradele toeks olla, millist praktilist nõu anda ja kuidas aidata neil näha, mida neil on võita, kui nad hoiavad seksi abielu jaoks.

Mari Vahermägi

Hingehoidja, kaplan, vaimulik

Sõprussuhete omamine ja hoidmine on suur väärtus. Seda kinnitab ka Piibel. Saan aru, et hoolid väga oma sõpradest ja su süda valutab nende pärast. See, et saate jagada ka sügavamatest teemadest, näitab teie sõpruse tugevust.

Sa muretsed sellepärast, et kristlase ja naisena on sul vähe vahendeid mõjutada oma sõpru nende käitumist muutma. Mulle tundub, et sügavamal tasandil muretsed sa nende igavikulise saatuse pärast? Sa ütled, et nad ei suuda elada tões. Sinu kirja põhjal ei ole selge, kas oled ka ise mõnd neist Jumala juurde juhatanud – aga kui nii on, siis mõistan, kui valus su mure võib olla.

Kahjuks on nii, et inimene võib küll teada, mis on parim, aga sellegipoolest ei vali seda teha. Juba apostel Paulus ahastas sellepärast (Rm 7:18). Inimese tahtele peab appi tulema Jumala Vaim (Fl 2:13). Mida tõelisem ja lähedasem on suhe Jumalaga, seda enam suudab inimene valida hea. 

Seksuaalsuhete puhul on noored mehed silmitsi ühe tugevaima tungiga üldse, ka on 20-30 vahel see vajadus enamasti kõrgeimal tasemel. Peab olema väga tugev motivatsioon, et suuta sellistele kiusatustele vastu panna – eriti kui meie ühiskond ei väärtusta abielueelset puhtust, vaid pigem pommitab  vastupidiste sõnumitega. Paljud noored mehed ei suudagi seda ja annavad lihtsalt alla, nii mõnigi kogeb ka sisemist süütunnet. 

See ei tähenda, et sa midagi teha ei saa. Su esimene relv on eestpalve (Jk 5:16). Võibolla sa ei näe neid vilju, aga kui keegi palvetab oma sõbra eest, siis Jumal kuuleb ja toimib. Siin on tähtis, et sa tõesti usaldad Jumalat ja Tema tööd, ega heitu kui nähtavat vastust ei tule.

Mulle tundub, et vallalise naisena ei ole sul võib-olla kõige targem pidada noormeestega sügavaid vestlusi seksuaalsuse teemal, aga sa saad viidata erinevatele materjalidele, suunata mõne meessoost kristlase või pastori juurde. Sa saad ka paljastada kiusatuse vale, et selline abieluväline seksuaalne läbikäimine teeb õnnelikuks.  Tegelikult on ju Jumal seksi autor ja Looja, ning Ta on loonud selle õnnistuseks ning nautimiseks. Ja kes veel, kui Looja ise, oskab juhtida inimest sellest kogu õnnistuse kättesaamisele? Jumal teab ka selle tugeva tungi väärkasutuse valusaid tagajärgi ja hoiatab põhjusega. Ta tahab anda parimat inimesele ja sellepärast tasub Tema juhtnööre järgida. Veebist võib leida mitmeid lühikesi videosid, (aga ka artikleid) sellel teemal, nt https://www.youtube.com/watch?v=dWXoFyPEuhI  

Viimaks, hoia sõprussuhet – see on kanal, mille kaudu saad vahendada Jumalalt tulevat mõju ja olla õnnistuseks. Ja kui mõni su sõpradest ühel hetkel tõesti hakkab abi otsima, saad julgustada teda kohtuma hingehoidjaga, kes saab tema murega tegeleda juba konfidentsiaalset ja individuaalselt.

Kui soovid sel teemal pikemalt vestelda, kirjuta mulle mari.vahermagi@gmail.com

30. jaanuar 2021